La inițiativa Consiliului Național al Rectorilor din România (CNR) universitățile din România sunt prezente în perioada 11-14 septembrie la Geneva, la Conferința Asociației Europene pentru Educație Internațională – EAIE 2018, cu un stand național sub deviza 'Study in Romania'.

Evenimentul se bucură anual de prezența a mii de participanți din zeci de țări din întreaga lume. În acest an, la conferința EAIE sunt prezente 30 de universități românești, cu 9 mai multe decât în anul anterior subliniind, o dată în plus, interesul și dorința acestora pentru internaționalizare atât din perspectiva atragerii de studenți străini, cât și pentru colaborări în domeniile educaționale și de cercetare.

La conferință participă aproximativ 6.000 de persoane și sunt reprezentate 95 de țări. În cadrul evenimentului sunt organizate 40 de pavilioane naționale și au loc 250 de sesiuni de specialitate și workshop-uri. Alături de rectorii universităților românești și de cei aproape 100 de reprezentanți ai mediului academic românesc, participă Reprezentantul Permanent al Misiunii României la ONU, Ambasadorul României în Elveția, Ministrul Educației Naționale, Secretarul de Stat pentru învățământ superior, directorul CNRED, reprezentanți ai Agenției Naționale Erasmus și UEFISCDI.

În acest an, participarea delegației României la eveniment este dedicată Centenarului Marii Uniri, iar principalele obiective ale reprezentanților învățământului superior românesc constau în stabilirea de noi parteneriate pentru proiecte educaționale și de cercetare științifică, precum și creșterea vizibilității și atractivității României ca destinație de studii universitare. Universitățile românești au înțeles că domeniul educațional, învățământul superior în particular, este supus unei competiții globale căreia nu pot să-i facă față decât prin creșterea calității serviciilor oferite și a unei promovări corespunzătoare. Nu este o competiție ce vizează doar universitățile ca entități individuale, ci întregul sistem de învățământ superior românesc. Asumarea asocierii cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri nu este astfel întâmplătoare.

Organizat sub egida Consiliului Național al Rectorilor din România, cu sprijinul major al Ministerului Educației Naționale, pavilionul 'Study in Romania' este o inițiativă destinată internaționalizării învățământului superior românesc și este susținută prin portalul www.studyinromania.gov.ro. Principalul mesaj promovat este acela conform căruia în România există universități competitive la nivel global, atât în domeniul educației, cât și în cel al cercetării științifice.

România oferă un mediu de studiu de calitate, adecvat și sigur, precum și facilități de nivel european în campusurile universitare, la costuri mult mai competitive în raport cu alte țări europene. În plus, CNR promovează și o bogată ofertă de burse de studii susținute de către universitățile românești. Conferința și Expoziția Anuală EAIE este la acest moment cel mai important eveniment de tipul congreselor profesionale organizate în Europa în domeniul învățământului superior și al doilea la nivel global.

EAIE este cea mai reprezentativă asociație de specialiști în domeniul internaționalizării, caracterizându-se ca 'centru independent de expertiză, networking și resurse în domeniul internaționalizării învățământului superior'. Cea mai importantă activitate a EAIE este reprezentată de organizarea Conferinței și a Expoziției Educaționale Anuale, completate de programe de training, furnizarea de resurse pentru formare și informare, consultanță și lobby.

Prof. Univ. Dr. Sorin Mihai Cîmpeanu,

Președintele CNR / Președinte al AUF

Sursa: Agerpres

Loading