Newsletter februarie 2025

Modelând viitorul: Alianțele de Universități Europene pentru o Europă competitivă

În data de 27 februarie a.c. o nouă serie de dezbateri dedicate alianțelor de universități europene este organizată în cadrul unei reuniuni la nivel înalt la Bruxelles.

Raportul Comisiei Europene pentru Inițiativa privind Universitățile Europene

Raportul publicat recent de Comisia Europeană cu privire la rezultatele obținute și potențialul transformațional al Inițiativei privind universitățile europene prezintă potențialul inițiativei, aspectele care trebuie abordate și direcțiile viitoare pentru a continua să facă această inițiativă un succes pe termen lung.

Comisia Europeană a publicat Compasul competitivității

Comisia Europeană a prezentat prima sa inițiativă majoră în mandatul pentru perioada 2024-2029, oferind un cadru strategic pentru orientarea activității Comisiei – Compasul competitivității [1].

România își menține rezultatele excelente în raportul de țară pentru Sistemul IMI

Comisia Europeană a publicat recent o nouă ediție a Tabloului de bord al pieței unice și al competitivitățiihttps://single-market-scoreboard.ec.europa.eu/

Modelând viitorul: Alianțele de Universități Europene pentru o Europă competitivă

În data de 27 februarie a.c. o nouă serie de dezbateri dedicate alianțelor de universități europene este organizată în cadrul unei reuniuni la nivel înalt la Bruxelles.

Evenimentul va dezbate realizările în cadrul Inițiativei privind Universitățile Europene, provocările ce necesită abordate și perspectivele de evoluție. Totodată, discuțiile se vor concentra pe factorii-cheie care sprijină contribuția alianțelor universitare la prosperitatea și competivitatea Europei, la promovarea democrației și echității sociale.

Printre participanți se numără reprezentanți ai celor 65 de Alianțe Universitare Europene, membrii ai Parlamentului European, reprezentanți ai autorităților naționale și regionale din Statele Membre și ai instituțiilor de învățământ superior, organizații studențești, reprezentanți ai mediului de afaceri.

Sesiunea de dimineață a evenimentului poate fi urmărită live.

Pentru informații suplimentare referitoare la acest eveniment, accesați:

https://education.ec.europa.eu/event/shaping-the-future-european-universities-alliances-for-a-competitive-europe

Raportul Comisiei Europene pentru Inițiativa privind Universitățile Europene

 

Raportul publicat recent de Comisia Europeană cu privire la rezultatele obținute și potențialul transformațional al Inițiativei privind universitățile europene prezintă potențialul inițiativei, aspectele care trebuie abordate și direcțiile viitoare pentru a continua să facă această inițiativă un succes pe termen lung. Acesta reprezintă, totodată, o sursă de inspirație pentru  dezvoltarea Inițiativei privind Universităților Europene în cadrul următorului cadru financiar multianual al UE.

Cifre și date cheie

  • Aproximativ jumătate dintre studenții din Europa urmează, în prezent, studii ca parte a unei Alianțe de Universități Europene;
  • Au fost instituite peste 600 de programe de studii și cursuri comune, inclusiv 160 de programe care oferă diplomă comună;
  • Au fost dezvoltate peste 430 de cursuri de scurtă durată care conduc la obținerea de micro-certificări, încurajându-se astfel învățarea pe tot parcursul vieții;
  • Din rețeaua extinsă a Alianțelor fac parte peste 2.200 de parteneri asociați, fapt ce stimulează dinamismul și cooperarea în mediu universitar.

Participarea în cadrul Inițiativei privind Universitățile Europene a adus multiple beneficii printre care:

  • Oferta educațională pentru studenți este semnificativ extinsă, aceștia având acum acces la o varietate de programe comune, trasee flexibile de învățare și multiple oportunități de mobilități internaționale în cadrul Alianțelor;
  • Cadrele didactice și personalul universităților beneficiază de creșterea oportunităților internaționale de formare și schimburi de bune practici;
  • Instituțiile partenere înregistrează o creștere a vizibilității la nivel internațional și a nivelului de atragere a studenților;
  • Alianțele accelerează evoluțiile politicilor naționale și europene în domeniul învățământului superior, promovând reforme și transformări ce reduc barierele din calea cooperării transnaționale.

*

Prin Inițiativa privind Universitățile Europene, finanțată de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, au fost create până în prezent 65 de Alianțe de Universități Europene, reunind peste 570 de instituții de învățământ superior din 35 de țări, inclusiv toate statele UE.

Raportul pentru Inițiativa privind Universitățile Europene poate fi consultat la următorul link: https://education.ec.europa.eu/news/european-universities-initiative-final-report-published

Comisia Europeană a publicat Compasul competitivității

Comisia Europeană a prezentat prima sa inițiativă majoră în mandatul pentru perioada 2024-2029, oferind un cadru strategic pentru orientarea activității Comisiei – Compasul competitivității [1].

Această comunicare se bazează pe concluziile rapoartelor Letta [2] și Draghi [3] și este însoțită de Raportul 2025 privind piața unică și competitivitatea, un raport anual care analizează punctele forte și punctele slabe ale economiei UE.

Compasul competitivității este un plan de acțiune care vizează restabilirea dinamismului economic în Europa și definește trei domenii principale de acțiune: Inovarea, Decarbonizarea și Securitatea.

Acești trei piloni sunt completați de cinci facilitatori orizontali pentru consolidarea competitivității în toate sectoarele [4]:

  • Simplificarea,
  • Eliminarea barierelor de pe piața unică,
  • Finanțarea,
  • Competențe și locuri de muncă de calitate,
  • O mai bună coordonare.

Unul dintre proiectele emblematice pentru „Eliminarea barierelor de pe piața unică” este Strategia privind piața unică (SMS), care este în prezent elaborată de Comisia Europeană [5].

Statele membre și-au manifestat deja interesul pentru conturarea conținutului strategiei privind Piața unică, printre care și pentru Sistemul de informare al pieței interne (IMI), instrument online pentru  cooperarea administrativă transfrontalieră în multiple domenii legate de piața unică: “Să continuăm să lucrăm împreună în această direcție, astfel încât IMI să obțină un loc proeminent în Strategia privind piața unică!”

*

Sistemul IMI, dezvoltat de Comisia Europeană pentru facilitarea schimbului de informații între autoritățile statelor membre implicate în punerea în practică a legislației UE, este utilizat în prezent în România de către instituții de învăţământ superior, Inspectorate Școlare Judeţene, Agenții Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenții Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcții de Sănătate Publică Județene, autorități competente pentru profesii reglementate și alte autorități relevante în domeniul calificărilor profesionale.

Surse:

[1] The 2025 Annual Single Market and Competitiveness Report: https://single-market-economy.ec.europa.eu/publications/2025-annual-single-market-and-competitiveness-report_en?prefLang=ro&etrans=ro

[2] Raportul lui Enrico Letta: https://www.consilium.europa.eu/media/ny3j24sm/much-more-than-a-market-report-by-enrico-letta.pdf

[3] The Draghi report: https://commission.europa.eu/topics/eu-competitiveness/draghi-report_en?prefLang=ro&etrans=ro

[4] A Competitiveness Compass for the EU: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/attachment/880290/Factsheet%20-%20Competitiveness%20Compass.pdf

[5] Strategia privind piața unică 2025: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/14475-Strategia-privind-piata-unica-2025_ro

România își menține rezultatele excelente în raportul de țară pentru Sistemul IMI

Comisia Europeană a publicat recent o nouă ediție a Tabloului de bord al pieței unice și al competitivitățiihttps://single-market-scoreboard.ec.europa.eu/, cu indicatorii de performanță pentru Sistemul de Informare al Pieței Interne (IMI) pentru perioada decembrie 2023 – noiembrie 2024:

În pagina dedicată raportului de țară sunt evidențiate, printr-un grafic interactiv, rezultatele excelente din ultimii trei ani obținute de România pentru toți indicatorii pentru Sistemul IMI, la care au contribuit semnificativ schimburile de informații pentru modulul Calificări Profesionale coordonat de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

În România Sistemul IMI este utilizat de către instituții de învăţământ superior, Inspectorate Școlare Judeţene, Agenții Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenții Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcții de Sănătate Publică Județene, autorități competente pentru profesii reglementate și alte autorități relevante în domeniul calificărilor profesionale.

Ce este Sistemul IMI?

Sistemul IMI este un instrument online securizat și multilingv care facilitează schimbul de informații între autoritățile publice implicate în punerea în practică a legislației UE. IMI ajută autoritățile să-și respecte obligațiile de cooperare administrativă transfrontalieră în multiple domenii legate de piața unică, ai cărei beneficiari sunt cetățenii și întreprinderile.

Principalele avantaje ale IMI:

  • Facil de personalizat și reutilizat;
  • Ușor pentru autorități să identifice omologii din alte țări;
  • Ghidarea autorităților prin procedurile administrative, permițându-le să pună ușor în aplicare normele într-un mod uniform;
  • Întrebări, răspunsuri și formulare complet multilingve pentru solicitarea și schimbul de informații;
  • Permite urmărirea progreselor și a situației schimburilor de informații.

 Fapte și cifre

– 115 000 de schimburi de informații au avut loc în 2024. Numărul total de schimburi prin IMI a ajuns la 712 300.
– Peste 44 000 de funcționari publici din peste 12 600 de autorități publice sunt utilizatori înregistrați în IMI.
– 5 593 de alerte și 43 724 de notificări au fost trimise prin IMI în 2024.
– Cardul profesional european a continuat să ofere rezultate excelente, chiar dacă este disponibil doar pentru cinci profesii (farmaciști, asistenți medicali, fizioterapeuți, agenți imobiliari și ghizi montani). În 2024, au fost luate în total 2 493 de decizii privind cererile EPC.

Priorități

Comisia Europeană își concentrează eforturile pe:
– continuarea exploatării întregului potențial al IMI prin extindere la noi domenii;
– dezvoltarea unui portal generic pentru comunicarea directă între cetățeni/întreprinderi și autoritățile naționale;
– contribuția la elaborarea de politici prin furnizarea de statistici, date exacte și transparente pentru factorii decizionali;
– exploatarea sinergiilor dintre IMI și alte sisteme, inclusiv cele naționale;
– îmbunătățirea sustenabilității pe termen lung a sistemului printr-o infrastructură tehnică rezistentă în viitor.

 Surse:

Loading