Vizarea actelor de studii pentru plecarea în străinătate
Despre vizare
Prin procedura de vizare se verifică și se certifică autenticitatea și legalitatea actului de studiu şi a înscrisurilor de pe acest act. Procedura de vizare se aplică pentru statele care solicită apostilarea sau supralegalizarea actelor de studii.
Vă recomandăm să luaţi legătura cu autorităţile competente din ţara de destinaţie care se ocupă de recunoaşterea studiilor. Datele de contact le puteţi găsi pe paginile web ENIC-NARIC ale reţelei centrelor naţionale de recunoaştere şi echivalare a diplomelor.
Pentru Statele Unite ale Americii și Canada, vă recomandăm să consultați informațiile referitoare la procesul de recunoaștere a actelor de studii din învățământul superior prin intermediul World Education Services (WES).
Vizarea actelor de studii din învăţământul preuniversitar
Vizarea actelor de studii din învăţământul preuniversitar
Procedura de vizare pentru actele de studii din învăţământul preuniversitar se realizează de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Inspectoratele Școlare Judeţene.
Vizarea actelor de studii din învăţământul superior - depunere dosar
Actele de studii din învăţământul superior care pot fi vizate
Actele de studii din învăţământul superior care pot fi vizate:
1. Actele de studii emise de instituțiile de învățământ superior acreditate din România,
2. Anexele la actele de studii și/sau documentele școlare universitare emise de instituțiile de învățământ superior acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu din România, respectiv:
a) suplimentul la diplomă;
b) foaia matricolă;
c) situația școlară;
d) programa analitică;
e) adeverinţa privind şcolarizarea/absolvirea;
f) adeverința care atestă calitatea de student;
g) adeverinţa privind finalizarea studiilor;
h) adeverința de autenticitate.
Cine poate solicita aplicarea vizei
Aplicarea vizei pe actele de studii poate fi solicitată de către:
1. titularul actului,
2. soțul/soția titularului actului de studii ori o rudă până la gradul II cu titularul actului de studii,
3. orice altă persoană fizică, care prezintă procură notarială sau împuternicire avocațială,
4. o persoană juridică, care a încheiat cu titularul actului un contract având ca obiect realizarea în numele acestuia a procedurilor necesare pentru aplicarea vizei, prin reprezentant care prezintă delegaţie în acest sens.
În cazul în care procura notarială a fost întocmită pe teritoriul altui stat, se transmite o copie pentru limbile română, engleză, franceză. spaniolă, italiană sau copie şi traducere legalizată, în copie, pentru celelalte limbi străine.
Procura trebuie să fie apostilată sau supralegalizată de autorităţile competente ale statului pe al cărui teritoriu a fost întocmită, cu excepţia celor întocmite în statele care au încheiat cu România convenții, tratate sau acorduri privind asistența juridică în materie civilă, care prevăd scutirea de orice legalizare, respectiv: Albania, Austria, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Federaţia Rusă, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Franţa, Mongolia, Muntenegru, Polonia, R.P. Chineză, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria.
Sunt acceptate împuternicirile efectuate la ambasadele sau consulatele României din diverse state fără apostilă/supralegalizare.
Acte necesare
Evaluare documente
Contact
Pași de urmat pentru apostilarea sau supralegalizarea actelor de studii, a anexelor la actele de studii sau a documentelor școlare universitare
Click aici →
Tutoriale video pentru transmiterea online a dosarelor, prin intermediul Punctului de Contact Unic electronic